Jump menu

Main content |  back to top

Lažje iskanje želenih podatkov

Stremimo k temu, da bi zagotovili, da naše strani - zunanje in notranje - delujejo v priljubljenih brskalnikih na različnih platformah, od namiznih računalnikov do pametnih telefonov.

Če imate kakršna koli vprašanja ali predloge glede dostopnosti naših strani oziroma najdete kakršne koli neskladnosti, nas o tem obvestite.

Orodja za dostopnost

Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali dostop do naših spletnih strani. Za podrobnejše smernice glede dostopnosti vašega računalnika na spletu vam priporočamo, da obiščete spletno stran AbilityNet My Computer My Way.

Da bodo vsebine v vašem brskalniku preglednejše

Spletne strani so včasih slabo pregledne, če je besedilo premajhno. Spodaj je naveden seznam spletnih brskalnikov, ki jih naše strani podpirajo, z navodili, kako povečati velikost besedila v katerem koli brskalniku, ki ga uporabljate.

Browser support and text modifications
Podprti brskalnik Povečajte besedilo z vašo miško Povečajte besedilo s tipkovnico
Internet Explorer Pogled > Velikost besedila + ali – za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila
Chrome Meni > Povečava Tipka Control > + ali – za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila 
Firefox Pogled > Povečaj samo besedilo Tipka Control > + ali – za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila 
Safari Pogled > Povečaj besedilo Ukazna tipka > + ali – za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila 
Opera Meni > Povečava Tipka Control > + ali – za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila 

Povečava zaslona

Druga možnost za lažje prebiranje besedila je povečava zaslona. 

Vse novejše verzije sistem Windows imajo povečevalno steklo, ki uporabnikom omogoča povečavo dela zaslona. Ljudje, ki imajo težave z vidom, bodo morda potrebovali popolnoma funkcionalno programsko opremo za povečavo. 

O povečevalnikih zaslona v Windows 10   Windows 8/RT si preberite na  v Windows 7 na  v Windows Vista na , in  v Windows XP na .

Uporabniki sistema OS X podjetja Apple lahko uporabijo vgrajeno funkcijo Povečava. O možnostih dostopnosti OSX si preberite tukaj 

Uporaba bralnika zaslona

Uporabniki sistema windows lahko uporabijo funkcijo Windows Narrator, ki besedilo na zaslonu spremeni v zvočni posnetek. To je na voljo v sistemih Windows 10Windows 8/RTWindows 7Windows Vista, in Windows XP.

V operacijskem sistemu OSX podjetja Apple je uporabnikom dostopna funkcija VoiceOver.

Na voljo so tudi bralniki zaslona drugih proizvajalcev, kot je JAWS (Job Access With Speech) in brezplačni program NVDA.

Datoteke PDF

Datoteke PDF se uporabljajo za ohranjanje videza in občutka, da so dokumenti izvirni. Za odpiranje dokumentov PDF si lahko brezplačno prenesete zadnjo verzijo programa Adobe Acrobat Reader.

Adobe prav tako objavlja informacije o dostopanju do dokumentov PDF z bralniki zaslonov.

Orodja strani