Jump menu

Main content |  back to top

Delavec na obratu Schoonebeek

Izboljšano črpanje nafte: Ko naftno polje doseže konec svoje običajne produktivne življenjske dobe, pod zemljo ostaneta še približno dve tretjini nafte. Pridobivanje te nafte na običajen način bi bilo predrago. Vendar pa lahko z izboljšanimi tehnikami črpanja nafte na gospodaren način na površje privedemo več nafte. Te tehnike obsegajo uporabo toplote, plina in drugih kemičnih sredstev, ki spremenijo pretočne lastnosti nafte in tako olajšajo njeno pridobivanje. Na ta način bi lahko po ocenah Mednarodne agencije za energijo prišli do dodatnih 300 milijard sodov nafte.

Raziskovanje pod površjem: Z uporabo napredne seizmične tehnologije ustvarimo sliko naftnih in plinskih nahajališč globoko pod zemeljskim površjem. Seizmične raziskave izvajamo tako, da z majhnimi eksplozijami ali tresljaji na površju ustvarjamo potresne oz. zvočne valove, ki se odbijajo od podzemnih skalnih plasti. Računalniki nato posnetke teh odmevov pretvorijo v visokoločljivostne tridimenzionalne slike kamnin in nahajališč. Spremljamo tudi spremembe skozi čas, ki našim podatkom dodajo še četrto dimenzijo.

Vrtanje: Z novimi tehnologijami so se vrtine podaljšale na več kot 10 kilometrov – in ne potekajo nujno v celoti naravnost navzdol. Dandanes lahko izvrtamo vrtine, ki se več kilometrov vijejo vodoravno skozi zemljo, in včasih z eno samo vrtino dostopamo do več različnih naftnih nahajališč.

Smart Fields®: Pridobivanje nafte optimiziramo tudi z naprednimi informacijskimi sistemi za naftna polja, imenovanimi Smart Fields®. Ta tehnologija združuje digitalne podatke, pridobljene s senzorji v vrtinah in opremo na površju, z na daljavo upravljanimi ventili in različnimi računalniškimi aplikacijami, kar omogoča boljši nadzor nad vrtinami in podaljša njihovo produktivno življenjsko dobo.